Video: Radiodiagnostisch Laborant

Als radiodiagnostisch laborant werk je op de afdeling Radiologie van een ziekenhuis. Dit kan een algemeen of academisch ziekenhuis zijn, maar ook bijvoorbeeld een orthopedische kliniek of een revalidatiecentrum. De afdeling Radiologie wordt ook wel eens de Röntgenafdeling genoemd. Maar de technieken, waarmee binnen de afdeling wordt gewerkt zijn lang niet meer alleen tot röntgenstraling beperkt.

Het bedienen van röntgenapparatuur is wel één van jouw kerntaken. Je maakt foto’s en beoordeelt ze op technische kwaliteit. Het is belangrijk om te bekijken of de afbeelding voldoende informatie verschaft voor een diagnose. Je werkt regelmatig ook buiten de eigen afdeling. Op de Spoedeisende Hulp moeten bijvoorbeeld regelmatig röntgenfoto’s worden gemaakt. Soms ben je zelfs in de operatiekamer bezig. Je licht een patiënt als het ware door, zodat de chirurg meteen kan zien wat hij doet.

Naast de röntgenapparatuur werk je ook met andere moderne onderzoekstechnieken, zoals echografie en Magnetische Resonantie. Echografie laat verschillende inwendige organen zien en wordt vaak gebruikt bij onderzoeken tijdens de zwangerschap. Met een MRI-scanner kunnen alle organen en weefsels in het lichaam tot in detail zichtbaar worden gemaakt.

De meeste onderzoeken voer je zelfstandig uit. Bij gecompliceerdere procedures werk je samen met de radioloog.

Je werkt met geavanceerde medische onderzoekstechnieken. Goed technisch inzicht is dus een belangrijke eigenschap voor dit beroep. Grondige medische kennis mag bij een radiodiagnostisch laborant uiteraard ook niet ontbreken. Je komt met verschillende patiënten in aanraking. Sommige van hen hebben een zwaar ongeval achter de rug, anderen zijn ernstig ziek. Je moet er wel attent en begripvol mee kunnen omgaan en ze zo goed mogelijk op hun gemak kunnen stellen.

Spreken de werkzaamheden van een radiodiagnostisch laborant jou aan? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!